Boendeinformation

Andrahandsupplåtelse

Önskar du att hyra ut din bostad i andra hand måste du ansöka om detta till styrelsen. Det gör du genom att fylla i en ansökan om samtycke till upplåtelse i andra hand. Komplett ansökan skickas till föreningens mail eller lämnas i brevlådan på bottenvåningen. Föreningen godkänner generellt andrahandsupplåtelser årsvis. Korttidsuthyrning såsom Airbnb är inte tillåtet. 


Balkonger

Har du balkong tillhörande din lägenhet är du själv ansvarig för städning och snöröjning av den. Även markis och dess underhåll ingår i bostadsrättshavarens ansvar. Byte eller ändring av markis kräver styrelsens tillstånd. Färgsättningen ska vara röd/vit randig lika befintlig för att få ett enhetligt utryck på fastigheten.

Av säkerhetsskäl samt för att inte störa dina grannar är det förbjudet att grilla på balkongerna. Undvik också att skaka exempelvis mattor från balkongen eftersom smutsen då ofta hamnar hos grannen nedanför eller på gående på trottoaren. Tänk även på att det är förbjudet att hänga saker utvändig på balkongräcket.


Bredband, telefoni och tv

Samtliga boende har tillgång till bredband (1000 Mbit/s) och telefoni i sin lägenhet via operatören Ownit. Kostnaden för detta ingår som en obligatorisk del i månadsavgiften. Vill du beställa ytterligare tjänster som exempelvis tv kontaktar du Ownits kundservice.

 
ownit.jpg

Cykelförråd

Det finns två cykelrum i huset, den ena återfinns direkt innanför dörren från gården och det andra är placerat intill tvättstugan. Cyklar i förråden ska vara i körbart skick och riskerar annars att kasseras. I cykelförrådet mot gården är det viktigt att tänka på att lämna plats för passage till och från soprummet.


Eldstäder

De större lägenheterna i huset är utrustade med öppen spis. Eldstäderna är i dagsläget inte godkända för eldning.

Eldstäderna hålls säkra genom regelbunden sotning och brandskyddskontroll som sker vart tredje respektive vart sjätte år. Storstockholms Brandförsvar utövar tillsyn och aviserar genom sina upphandlade entreprenörer.


Gasnätet

Föreningens hus är anslutet till Stockholms gasnät. I många lägenheter är dock gasabonnemanget avslutat och gasnätet plomberat. Viktigt att känna till är att gasnätet ändå är i drift och det är absolut förbjudet att själv göra ändringar i rör och utrustning tillhörande gasnätet. Alla ändringar i gasnätet ska utföras av auktoriserat gasinstallationsföretag. Vid frågor om gasnätet kontakta Stockholm Gas.


Källsortering

Föreningen har ett rum för källsortering i källargången mot gården. Där kan boende lämna färgat och ofärgat glas, tidningar, metall- och plastförpackningar, pappersförpackningar och mindre elavfall. Kärlet för grovsopor finns placerat i samma rum som matavfallskärlen. Avfallet måste få plats i kärlen. Är det fullt vänta då istället någon dag. Fraktionerna töms kontinuerligt enligt nedan.

  • Glas - varannan vecka

  • Tidningar - varannan vecka

  • Metall - varje vecka

  • Plast - varje vecka

  • Pappersförpackningar - varje vecka

  • Grovsopor - varannan vecka

  • Elavfall och ljuskällor - varannan månad

Större elartiklar lämnas till kommunens återvinningscentral eller om du köper en ny produkt med motsvarande funktion till den butik i vilken du köpt den nya produkten.

Farligt avfall såsom batterier, rengöringsmedel, målarfärg, lösningsmedel, rengöringsmedel och produkter med limrester får varken slängas i sopnedkastet eller i källsorteringsrummet. Dessa produkter ska lämnas in till kommunens återvinningscentral eller miljöstation. Den närmaste miljöstationen finns i korsningen Torkel Knutssonsgatan och Bastugatan. Mer information finns hos Stockholm Vatten och Avfall.

Matavfall sorteras i speciella papperspåsar som tillhandahålls av föreningen. När man fyllt sin påse lämnas den i egna kärl i det rum där ordinarie hushållssopor hamnar. Det lämnade matavfallet hämtas sedan av Stockholm Vatten och Avfall som låter behandla avfallet biologiskt så att det omvandlas till biogas och biogödsel. På så sätt hjälps vi alla åt att få ett mer hållbart samhälle. Mer information om matavfallssortering finns i denna folder.


Nycklar

Nycklar till föreningens gemensamma utrymmen såsom entré, tvättstuga och vind är skyddade i ett nyckelsystem. Det innebär att nycklar inte kan kopieras utan ett medgivande och då endast hos Låsmakarna AB. Om du behöver en ny nyckel kontakta styrelsen.


Renovering och ombyggnad

Som bostadsrättshavare är du själv ansvarig för underhållet av lägenheten. Till lägenheten räknas lägenhetens golv, väggar och tak, inredningar i kök och badrum, glas och bågar i fönster samt inner- och ytterdörrar.  Du har som boende således stor frihet att avgöra hur du vill utforma lägenheten.

Om du vill göra större förändringar som ingrepp i bärande konstruktioner, ändring av befintliga ledningar för avlopp, värme, vatten, elektricitet, gas och ventilationskanaler eller annan väsentlig förändring av lägenheten måste du dock först ha styrelsen godkännande.


Störande ljud

Bullrande arbeten får utföras dagtid, på vardagar mellan klockan 8 och 19 och på helger mellan klockan 9 och 16. Musik och TV ska alltid hållas på en ljudnivå som inte stör dina grannar. Visa särskild hänsyn mellan klockan 22 och 07. Sätt gärna en lapp i entrén om du ska ha fest. 


Tomträtt

Marken som föreningens hus står på är upplåten genom tomträtt. Det innebär att föreningen varje år betalar en avgift till Stockholm Stad för att få använda marken. Denna avgift kallas tomträttsavgäld. Storleken på tomträttsavgälden är oförändrad under en viss tid, en så kallad avgäldsperiod. Föreningens aktuella avgäldsperiod sträcker sig från år 2023 till och med år 2032 och avgäldens storlek är cirka 90 % högre än den förra perioden. Stockholm Stad har dock beslutat att en särskild nedsättning av avgälden ska gälla under de först fyra åren vilket innebär att avgiften trappas upp och har full genomslag först år 2027. När föreningens kostnader ökar måste även intäkterna öka i samma omfattning. Det innebär att avgifterna, enbart på grund av höjningen av tomträttsavgälden, kommer att behöva höjas med cirka 2,5 % årligen tills dess att den nya avgälden har fullt genomslag.


Trappstädning

Föreningen har avtal om städning med EDs städfirma. Trapphus och tvättstuga städas en gång per vecka och källaren en gång per månad.


Tvättstuga

Tvättstugan bokas genom att anteckna sitt namn i bokningskalendern i källargången. Anteckna även om du planerar att påbörja din tvättid mer än 30 minuter efter passets början. Om inte är tvättiden förbrukad och det är fritt fram för andra medlemmar att använda tvättstugan.


Uppvärmning

TRV_Nordicpersp_kat.jpg

Värmen i huset distribueras via radiatorer i varje lägenhet. Temperaturen i systemet regleras automatiskt beroende på utomhustemperaturen. På varje radiator finns även en termostatventil som finjusterar temperaturen hos varje element. Tänk på att inte ställa möbler dikt mot elementen, det hindrar värmen att spridas i rummet och kan lura termostatventilen att tro att det är varmare i rummet än vad det är och därmed minska värmen på elementet.

Om du upplever att det inte är tillräckligt varmt i lägenheten bör du lufta radiatorn. En luftficka i elementet kan annars hindra flödet därigenom. För att lufta radiatorn behövs en elementnyckel vilket kan köpas på bland annat Clas Ohlson. Med elementnyckel öppnas sedan luftningsskruven som sitter i motsatt ände som termostatventilen. Om det är luft i elementen kommer ett pysande ljud höras. När ingen mer luft strömmar ut stängs ventilen. Var även beredd att ta hand om det vatten som kommer ut. Du kan behöva lufta elementet flera gånger, speciellt på hösten när uppvärmningssäsongen börjar.

Om det trots luftning av radiatorn inte blir varmt har termostatventilen antagligen fastnat i stängt läge. Detta är vanligt när värmen varit avstängd under sommaren och ventilen inte rört sig på länge. För att åtgärda detta måste termostathuset (se bilden ovan) lossas från ventilen så att det stift som reglerar flödet genom radiatorn blir synligt. Stiften ska med fingerkraft kunna röra sig 3-4 mm in och ut och snurra lätt. Gör det inte det kan man prova at motionera ventilen genom att vrida stiftet med en tång. Tänk på att aldrig dra stiftet utåt då det kan lossna vilket gör att vatten strilar ut. När stiftet kan röra sig lätt återmonteras termostathuset med handkraft. Utför inte dessa åtgärder om du känner dig osäker. Arbetet görs under eget ansvar.


Ventilation

vent 3.jpg

Ventilationen i vårt hus är av typen mekanisk frånluft vilket innebär att en fläkt på taket suger ut luft från ventilerna i kök och badrum via ett gemensamt ventilationssystem. Det är därför förbjudet att ansluta köksfläktar till frånluftsventilerna eftersom detta stör flödet i systemet och övertrycket gör att os riskerar att tryckas ut i andra delar av systemet.

Friskluft tas in i ventiler under och ovanför fönstren. Det är viktigt att friskluftsventilerna är öppna. Är dessa inte öppna kommer undertrycket i lägenheten att göra att luften söker sig in andra vägar exempelvis via ytterdörren.


Vindförråd

Till varje lägenhet hör ett vindförråd. Personliga tillhörigheter ska förvaras i vindsförrådet och gångarna hållas fria. Brandfarliga föremål såsom målarfärg, kemikalier eller gastuber får ej förvaras på vinden.


Överlåtelse

När en bostadsrätt överlåts måste köparen ansöka om medlemskap i och säljaren om utträde ur bostadsrättsföreningen. Det är styrelsen som godkänner nya medlemmar. Ansökan om inträde och utträde lämnas in tillsammans med en kopia av överlåtelseavtalet på SBC Mäklarservice. Manuell hantering genom att posta ansökan direkt till styrelsen är ej möjlig.

Vår förvaltare SBC hanterar även alla pantsättningar och ger information om bostadsrätten.

Vid överlåtelse och pantsättning tas en avgift ut motsvarande 3,5 % respektive 1,5 % av det gällande prisbasbeloppet.